„Aruncată” de soare, o minge de plasmă se îndreaptă spre Pământ: care sunt riscurile

de: Iulia Kelt
14 04. 2022

O „pată” solară a explodat în data de 11 aprilie, declanșând o minge de plasmă care se îndreaptă în direcția Pământului.

Mai exact, explozia „petei” solare a eliberat o cantitate mare de energie sub formă de radiații, care a dus la o ejecție de masă – cu alte cuvinte, bile explozive din material solar. Fenomentul ar putea provoca lumini boreale mai intense în atmosfera superioară a Pământului. Primele efecte ar putea fi observate chiar astăzi, 14 aprilie.

Petele solare sunt zone întunecate de pe suprafața Soarelui. Acestea sunt cauzate de fluxul magnetic intens din interiorul Soarelui. Ele sunt, de asemenea, temporare și pot avea o durată de viață fluctuantă (ore sau chiar luni de zile). Ideea unei pete solare „decedate” este mai mult poetică decât științifică, este de părere fizicianul Philip Judge.

Omul de știință a mai scris, de asemenea, într-un e-mail trimis către redacția Live Science că, din când în când, aceste pete solare se pot reactiva cu și mai mult magnetism decât prima dată, readucând la viață câmpuri magnetice care, până în acel moment, se află în stare latentă.

Erupțiile de plasmă de acest fel sunt destul de comune. Totuși, aceasta are o particularitate

Oricum ar arăta viitorul acesteia, pata solară a emis o erupție solară de clasă C, în data de 11 aprilie, iar fenomenul trebuie privit la momentul prezent. Astfel de erupții se întâmplă atunci când plasma și câmpurile magnetice de deasupra petelor solare cedează sub stres; ele accelerează spre exterior, a adăugat, de asemenea, Judge.

Erupțiile din clasă C sunt destul de comune și rareori cauzează impact direct pe Pământ. Uneori, exact ca în cazul erupției din data de 11 aprilie, ele pot declanșa ejecții de masă coronală, care sunt, în definitiv, erupții uriașe de plasmă și câmpuri magnetice de la Soare, care călătoresc în spațiu cu milioane de kilometri pe oră.

În consecință, cu toate că vorbim despre un fenomen aparte, nu ar trebui să ne îngrijorăm din pricina lui, întrucât nu va produce schimbări notabile pe planeta noastră – nu unele care să ne afecteze direct, cel puțin.